вторник, 16 февраля 2010 г.

Seto Muuseumitarõ

Obinitsa Seto Muuseumitarõ eesmärgiks on koguda ja säilitada eelkõige Obinitsa ja teiste Meremäe valla külade ajalugu ja esemeid.
2007. aasta detsembrikuu seisuga on arvel üle 700 eksponaadi. Lisaks hulgaliselt fotosid, dokumente jm paberkandjal materjale, mis pole veel inventeerimisnumbrit külge saanud. 2008. aastasse on planeeritud kogude põhjalik korrastamine ja süstematiseerimine, seejärel peaks kõik esemed olema arvele võetud ja hoiustatud.

•Tekstiilikogu

Kõige esinduslikum on muuseumi tekstiilikogu. Siin on oma koha leidnud rohkelt erinevatest aastakümnetest pärit esemeid. Üheks vanimaks esemeks võib pidada 19.sajandi kolmandast veerandist pärinevat pühaserätti. Enamik esemeid on pärit ajavahemikust 1910-1940.

Olemas on kõik talumajapidamises kasutuses olnud tarbeesemed – voodirõivad (voodilinad, voodivaibad, padjakatted, põhukotid), ilukäterätid, pühaserätid, põrandariided, laualinad.

Rõivad on pärit põhiliselt 20. sajandi algusest. Rohkelt on traditsioonilisi seto rahvarõivaesemeid (hamed, sukmanid, räbikud, kaatsad, vööd, peavööd, pealinikud, põlled, sukad, kindad, kasukad, saapad, vildid jne).

•Puidukogu

Muuseumis on arvukalt talumajapidamises tarvis läinud esemeid – kööginõusid ja muid tarvikuid, puutööriistu, mööblit.
•Fotokogu ja arhiivikogu

Obinitsa Seto Muuseumitarõ fondides on hinnanguliselt 1000-1500 fotot.
Kogudesse kuulub hulgaliselt erinevaid ajaleheväljalõikeid, kuulutusi, koosolekute protokolle jms. Oleme asunud koguma ja korrastama ka 1980tel aastatel alanud Setomaa nn II ärkamisaja materjale.

Комментариев нет:

Отправить комментарий